Inreda akvarium - Tips

För dig som vill skapa ditt alldeles egna undervattenlandskap för dina fiskar och växter finns det en rad olika tips att ha i bakhuvudet. Ha i åtanke att det är en krävande process för att få alla komponenter i akvariet att samspela.

Vi bjuder på användbara, övergripande drag som sätter igång din tankeprocess!

Läs mer

Aquascaping-stegen för en bra balans:

1

Symmetri

En utmaning är att skapa ett levande landskap utan att det ser för strukturerat och utstuderat ut. Få inspiration från verkliga vyer i naturen, och tänk på att det är ovanligt med en stor klippa eller sten i mitten av ett vattendrag etc. Tänk naturligt helt enkelt!

2

Form

Många nybörjare har höga växter hela vägen upp till akvariets tak, längst bak. Detta rekommenderas inte. Satsa istället på växtlighet som går upp och ner i rundade linjer, kanske 2/3 upp i akvariet. En annan rekommenderad form är ”Triangeln” där du har hög växtlighet i ena delen för att sedan gradvis mattas. Omväxling förnöjer!

3

Dela upp i tre

Ha olika strategier för fronten, mellanpartiet och bakre delen av akvariet. Det gör det lättare att planera och skissa upp innehållet och du får dessutom en bättre känsla för akvariets djup.

4

Plantering

Börja i den bakersta delen och jobba dig inåt. Plantera växternas stjälkar tätt för snabbast resultat. Ett tips är att plantera blyxa för en fin utfyllnad. Du kan vänta ett tag med att plantera mossa då mossan växer/sprider sig snabbt i förhållande till övriga växter.

5

Färger och storlekar

Ge liv till akvariet med färg och olika storlekar. Tänk på att stora blad får akvariet att se mindre ut – ett tips är att gå för lite mindre blad. Gröna nyanser gör att akvariet ser naturligt ut. Om du vill ha in röda nyanser kan det vara en god idé att sprida ut det röda i akvariet, för att undvika att blicken endast fastnar på en röd punkt.

6

Välj fisk

Små fiskar är populärast eftersom intrycket blir att akvariet är större än vad det är. Vanliga akvariefiskar är australienska regnbågsfiskar och neontetra.

Undvik!

Att vara för enspårig

Att bara ha en typ av växt kan vara stilrent i tanken, men blir ofta tråkigt i praktiken.

Att bli frustrerad

Detta är en tidskrävande hobby och varje akvarium har en unik sammansättning av växter, ljussättning, stenar och fiskar som ska samarbeta. Ingen sammansättning är den andra lik!

Att enbart tänka på växter, stenar och fiskar

Den kreativa processen startar oftast med vilka växter, fiskar och stenar som du vill ha i akvariet. Försök också att lägga energi på var du ska ha de tomma ytorna för att skapa en luftig och naturlig känsla – det är lika viktigt!

Fördjupa dig – och se förklarande bilder

Vi rekommenderar dig som vill fördjupa dig inom ämnet att surfa in på Aquariuminfo.org. Det är därifrån vi sammanställt de olika stegen och där kan du se förklarande bilder till punkterna.

Det är en heltäckande guide som tar upp allt möjligt inom ämnet, från ljussättning till plantering och gödningsmedel. Det som inte står med på den sidan är inte värt att veta!

Läs mer om aquascaping på svenska!